sâmbătă, 4 octombrie 2014

2014 - 2: Să sărbătorim Francofonia la Petrila!



Să sărbătorim Francofonia la Petrila!
● Pentru realizarea expoziţiei de ară fotografică cu tematica „Petrila - în Zece Cuvinte ale Francofoniei”, s-au efectuat documentări în oraşul Petrila, la care au participat Aura Denisa Creţescu, Andrei Drăghici, Maria-Mădălina Gorici, Fabian Gabor, Alexandru Spătaru, Flavius Frunză, Victor Mihai Chinţa.

16-22 martie: Preparative…




„Surprize muzicale şi... francofone”

Programul a debutat cu un nostalgic solo de trompetă susţinut de Andrei Szabo, coordonatorul fanfarei de la Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila.
Au recitat sau au cântat în limba franceză Andreea Pintilie, Denisa Oancea (Şcoala Gimnazială „I. D. Sîrbu” Petrila, profesor coordonator Ana Maria Biro), Ioana Dima, Camelia Vladislav (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani, profesor coordonator Luminiţa Mihoc).
Au cântat muzică folk chitariştii Francisc Antonio Simon şi Alexandru Cătălin Pascu.
Un dans modern a fost prezentat de formaţia „Syncron” de la Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila.
●. Au fost vernisate expoziţia fotografică „Petrila - în Zece Cuvinte ale Francofoniei” şi expoziţia de afişe propuse de Organizaţia Internaţională a Francofoniei (format A3). 
La manifestare au participat aproximativ 70 de persoane, publicul şi protagoniştii.







http://www.zvj.ro/articole-24366-Asocia++ia++bdquo+Les+Amis+de+la+France+rdquo++Petrila++A+marcat++bdquo+S++pt++mana+Interna++ional++.html



Ziarul Văii Jiului - 03.03.2014
Asociaţia „Les Amis de la France” Petrila
a marcat „Săptămâna Internaţională a Francofoniei”



Începând cu anul 2002, Ionel Zmău a organizat, în locaţii diferite sau la sediul asociaţiei, diverse manifestări cultural-educative în cadrul „Săptămânii Internaţionale a Francofoniei”. Din motive obiective, anul acesta activităţile dedicate Franţei s-au desfăşurat la Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila.

Se ştie că Ionel Zmău colaborează de peste zece ani cu Radu Dacian Chinţa, profesor de arte plastice, directorul acestui club al copiilor şi elevilor. De altfel, cei doi au coordonat în trecutul apropiat tabere de creaţie şi au organizat numeroase vernisaje de artă: desen, grafică, pictură, fotografie.
„Locaţia pusă la dispoziţie de către Radu Dacian Chinţa nu spunem că a fost una neinspirată, din contră, dar parcă tot mai nimerit ar fi fost ca această manifestare să aibă loc la sediul asociaţiei, unde se poate dispune de albume foto, de colecţii de reviste despre arta fotografică, multe dintre aceste materiale fiind donate de diverse asociaţii din Franţa sau chiar de către Ambasada Franţei în România. Ar fi fost benefică şi convocarea la sediu a voluntarilor asociaţiei, explicarea celor Zece Cuvinte ale Francofoniei din 2014.... Se puteau organiza la sediu nostru chiar şi concursuri de poezie în limba franceză şi de artă fotografică, cu premii simbolice şi diplome puse la cale de administraţia publică locală (că tot se dau premii şi diplome şi cu alte prilejuri şi tot e vorba de copiii Petrilei!). În acest fel acţiunea ar fi fost una mult mai elaborată, iar elevii şi tinerii petrileni ar fi avut cu adevărat o sâmbătă de neuitat. Aşa, manifestarea de sâmbătă a fost organizată ad-hoc, sub semnul improvizaţiei, lucru care a fost destul de vizibil. Nu pot spune că n-a ieşit totul bine, dar parcă era loc de mult mai mult, o dată pe an fiind vorba de săptămâna francofoniei… În condiţiile astea nu aveam ce face mai mult. De exemplu, doar miercuri am ştiut că vom avea hârtie foto, prin donaţia lui Rolland Szedlacsek. De asta am şi spus apoi: Avem hârtie, plecăm în raid foto... Măcar atât am putut să facem, plus tinerii care au susţinut frumosul spectacol, cărora le mulţumim, inclusiv profesorilor care se ocupă de ei”, ne-a declarat profesorul Ionel Zmău, preşedintele Asociaţiei Les Amis de la France Petrila.
Aflând că au hârtie foto donată, s-a constituit în cursul săptămânii trecute o echipă de pasionaţi de fotografie. Unii au aşteptat să se oprească ploaia pentru a participa la „raidul foto”, alţii au trimis fotografii pe e-mail. Aşa s-a ajuns ca sâmbătă să expună fotografii elevii: Aura Denisa Creţescu, Maria-Mădălina Gorici, Fabian Gabor, Alexandru Spătaru, Flavius Frunză, Victor Mihai Chinţa, Andrei Drăghici şi Rareş Pintea.
Pe lângă expoziţia foto, tot sâmbătă, la Clubul Copiilor şi Elevilor din Petrila a putut fi admirată şi expoziţia de afişe propusă de Organizaţia Mondială a Francofoniei, în format A3, afişe imprimate la sediul asociaţiei cu ultimele picături de cerneală!

Un mini spectacol reuşit
Cu toate greutăţile, manifestarea a avut un real succes, peste 70 de persoane apreciind acţiunea în sine şi expoziţiile de fotografii şi afişe. Ba chiar s-au bucurat şi de „Surprizele muzicale şi... francofone” anunţate în programul manifestării. Un program muzical care a debutat cu un nostalgic solo de trompetă susţinut de Andrei Szabo, coordonatorul fanfarei de la Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila, un tânăr foarte talentat.
Au mai recitat şi cântat în limba franceză: Andreea Pintilie şi Denisa Oancea (de la Şcoala Gimnazială „I. D. Sîrbu” Petrila, profesor coordonator - Ana Maria Biro) şi Ioana Dima şi Camelia Vladislav (de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani, profesor coordonator -  Luminiţa Mihoc).
Un dans modern a fost prezentat de formaţia „Syncron” de la Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila.
Şi, nu în ultimul rând, o surpriză plăcută a constituit-o debutul în faţa publicului a tânărului chitarist Alexandru Cătălin Pascu, elev în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială „I.D. Sîrbu” Petrila, care a încântat publicul cu două minunate cântece folk.
Una peste alta, cu resurse financiare reduse, dar cu mult suflet şi multă pasiune, manifestarea de sâmbătă după-amiaza a avut darul de a lăsa o plăcută amintire publicului prezent.

Corneliu BRAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu