miercuri, 8 februarie 2012

2011 - ACTIVITĂŢI - 2: PREVERT – PAROLES ET IMAGES


14 iulie 2011 – Ziua Naţională a Franţei

Vernisaj de artă fotografică

"PREVERT – PAROLES ET IMAGES"

● Primele idei...






● Preparative pentru vernisaj: selecţia fotografiilor, tehnoredactarea, printarea şi panotarea acestora...



















● Vernisajul expoziţiei...

Au expus membrii Clubului de Arte Vizuale ZENITH, din cadrul asociaţiei: Ioana Alexandra BRĂTESCU, Kristina Monika FODOR, Ramona-Alexandra RUSU, Anda STANCU, Ştefan Bogdan TOTORAN, Alina VODESCU.

● Participanţi la vernisaj: elevi, cadre didactice, un public larg.













D'ale presei

La Asociaţia Culturală „Les Amis de la France” – Petrila:


Jacques Prévert - „Paroles et images” / „Cuvinte şi imagini”


Sediul Asociaţiei Culturale „Les Amis de la France” - Petrila, prin activităţile şi proiectele derulate, a reuşit să obţină o importantă finanţare de la Agenţia Română pentru Dezvol­tarea Durabilă a Zonelor Industriale, în cadrul programului „Schema Granturilor Mici”.

La iniţiativa primarului Ilie Păducel, în şedinţa din 25.05.2011, Consiliul Local Petrila a hotărât să cofinanţeze asociaţia.

Vremelnic, sediul a devenit un adevărat „şantier”. Cam de unul singur, Ionel Zmău a trudit la renovarea necesară după montarea unui sistem de încălzire pe gaz metan. Chiar şi-n coate şi-n genunchi, cum se spune. Apoi, asociaţia şi-a îmbogăţit dotarea materială: calculatoare, imprimante, aparate foto, cameră video, televizor, scaner, etc.


Un nou club foto, în cadrul asociaţiei


Sediul nu va mai fi friguros, doar că Ionel Zmău şi-a propus să-l încălzească şi prin căldura umană a celor ce păşesc pragul asociaţiei. Şi-a făcut publice intenţiile prin diferite metode, mai ales împânzind cu afişe liceele din Petroşani.

Cu timiditate, unii tineri au vizi­tat, rând pe rând, asociaţia. Deoarece erau de la licee diferite, le-a fost propusă o întălnire colectivă. Chiar şi un prim proiect. De la idei la fapte: doar trei săptămâni!


Jacques Prévert - „Paroles et images” / „Cuvinte şi imagini”


Membrilor noului club foto li s-a propus un proiect, o primă expozi­ţie. O antologie a lui Prévert are titlul „Paroles”. De la cuvinte trebuia făcut pasul la imagini. Fiecare a trebuit să-şi selecteze câte 12 fotografii, la care să asocieze citate din Prévert. A urmat un fel de jurizare a lucrărilor, tinerii confruntându-se între ei, pentru a selecta doar 7 fotografii ale fiecăruia pentru expoziţie.

Vernisajul expoziţiei a avut loc pe 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei. Sediul a fost invadat de numeroşi tineri, în special de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Petroşani. Aflaţi la prima lor expoziţie, tinerii artişti au fost răsplătiţi cu aplauze şi diplome din partea asociaţiei.

Prezent la verisaj, Robert Hummel a precizat: „Apreciez efortul pe care îl face Ionel Zmău, ajutat de prieteni, pentru a menţi­ne vie mişcarea culturală aici, la Petrila. Ca ziarist, sunt dispus, în suplimentul pe care-l conduc la Ziarul Văii Jiului, cel mai citit ziar din spaţiul nostru, al Văii Jiului, să-i promovăm pe aceşti tineri...”.

Au expus: Alexandra BRĂTESCU, Kristina FODOR, Alexandra RUSU, Anda STANCU, Ştefan Bogdan TOTORAN şi Alina VODESCU.


Publicul - „obligat” să citească poeme de Jacques Prévert


În mod intenţionat, la expoziţie, organizatorii nu au precizat şi citatele alese de autori la fotografii. Un aspect inedit la acest vernisaj a fost acela că publicul a avut posibilitatea să citească poeme de Jacques Prévert, să aleagă citate din aceste poeme, să le copieze pe bucăţele de hârtie, apoi să asocie­ze versurile alese cu fotografiile expuse. Publicul a fost de-a dreptul încântat de propunerea organizatorilor, declanşând o adevărată competiţie în a citi Prévert, unii, poate, pentru prima dată. Surprin­zătoare a fost şi coincidenţa dintre citatele alese de public şi cele ale autorilor fotografiilor.


Un regal cultural


Vernisajul s-a încheiat seara târziu, organizatorii şi tinerii expozanţi având parte de un adevărat regal cultural. Liviu Gherghin şi Petre Mănici, doi vete­rani fotografi ai Văii, au împărtăşit din experienţa lor fotografică, oferind, pe îndelete, sugestii despre încadrare, lumină şi culoare. Apoi, s-a hoinărit prin cultură, vorbindu-se despre curente din arta plastică, chiar şi despre Brâncuşi. Mai mult, Liviu Gherghin a îmbelşugat masa cu prăjituri şi o... lubeniţă uriaşă.


Un nou club de pictură


Conform statutului, în structura asociaţiei există şi Clubul de arte vizuale „Zenith”. După cum a declarat Ionel Zmău, asociaţia nu este doar francofonă, ci şi cultura­lă. Din fericire, asociaţia dispune, în prezent, de-o cantitate conside­-ra­bilă de culori acrilice, de pensule, de palete. Dar şi de şevalete. Se vor mai achiziţiona cartoane speciale şi diverse materiale pentru pictură, poate chiar şi pânze. Toate acestea vor constitui o bază materială adecvată pentru un nou club de pictură. Există tineri interesaţi de un asemenea club.

Aceştia, tinerii talentaţi, îşi vor găsi, credem, şi „mentorii”: profesori, artişti plastici profesionişti sau amatori.


Marian BOBOC

Articole publicate în ZIARUL VĂII JIULUI, Nr. 753, 2 august 2011


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu